Laatua suunnittelulla

WB-Sails on alusta lähtien perustanut toimintansa korkeaan laatuun. Laatu on enemmän kuin suorat saumat ja siisti viimeistely.

Laadun takaa löytyy ompelimomme oma tutkimus ja tuotekehitys. WB-Sails on aina panostanut voimakkaasti kehitystyöhön. Ainutlaatuinen asiantuntijajärjestelmämme opastaa suunnittelijaa mitoituksessa ja materiaalivalinnoissa. Tietokoneohjattu Laser-leikkaus varmistaa suunnitellun muodon siirtymisen kangaspakasta purjeeseen virheettömästi.

Laadun viimeistelee henkilöstö, joka purjehtii myös itse ja ymmärtää yksityiskohtien merkityksen. Laatu on oikeaa taloudellisuutta: hyvin suunnitellut, parhaista materiaaleista leikatut purjeet kestävät vuosia kauemmin kuin halvemmat. Purjeisiin pätee sama kuin moniin muihinkin pitkäkestoisiin investointeihin: halvin on harvoin edullisin.

WB-Sailsin suunnittelutyössä on keskeisessä asemassa BoatBase. Se on tietokantapohjainen asiantuntijajärjestelmä, joka koostuu yli 7000 veneen mitta- ja suorituskyky tiedoista. BoatBasesta on kehittynyt 15 vuoden aikana ainutlaatuinen purjesuunnittelun työkalu, joka varmistaa WB-purjeiden korkean laadun. 

Purjeen suunnitteluun vaikuttavat sellaiset tekijät kuin keulaharuksen jännitys, maston taipuma, purjeen kulmiin vaikuttavat voimat, suhteellisen tuulen suunta ja voimakkuus, veneen oikaiseva momentti ja vielä monet muut. BoatBase on kehitetty, jotta mahdollisimman vähän jäisi pelkän arvion varaan, opastamaan suunnittelijaa paremman laatuisen purjeen luomisessa.

Alkaessaan työstää uutta purjetta suunnittelija saa BoatBasen ansiosta hyvän yleiskuvan veneen luonteesta ja suorituskyvystä. Se piirtää automaattisesti purjepiirustukset, laskee kuormitukset ja esittää suorituskaaviot tavalla, joka on helppo ymmärtää. 

3D-malli

Keräämiensä tietojen perusteella suunnittelija laatii 3D-mallin purjeesta ja rikistä. Lähtökohtana on usein aiemmin tehty, mahdollisimman saman tyyppisen ja -kokoisen veneen malli. jota hienosäädetään täyttämään uuden veneen asettamat vaatimukset. Projektista riippuen, 3D-malli voi vaihdella yksinkertaisesta, purjetta kuvaavasta verkkohilasta aina koko veneen kattavaan, varjostettuun näköismalliin.

Mallista todellisuuteen

Kun purjeen muodon ja leikkauksen suunnittelu on valmis, alkaa laadunvarmistuksen toinen tärkeä vaihe. Suunnittelija täyttää purjeen tarvikelomakkeen, jossa määritellään kaikki purjeeseen käytettävät materiaalit, heloitukset, mittaustiedot ja mitat ja eri tuotantovaiheiden kuvaukset.

Kaikki tarvikelomakkeet tallentuvat tuotannon tietokantaan, missä aiempia designeja voi kätevästi selata aina vuoteen 1988 saakka, jolloin otimme käyttöön Filemaker-tietokantamme.

Kaikki purjeen osat, panelit, lattataskut, vahvistukset, numerot ja logot leikkaantuvat Laserilla.

Tarvikelomake kädessään purjemaakarin työ on paljon helpompaa ja muuttuu enemmän kokoonpanoksi. Kaikki tärkeät päätökset tehdään jo suunnitteluvaiheessa, eikä maakarin tarvitse käyttää mielikuvitustaan. Toisaalta, jos (ja kun) purjemaakarillakin on usein hyviä ajatuksia purjeen toteutuksesta, suunnitelmaa voidaan aina muuttaa tuotannon edetessä - pienen talon ja omissa tiloaissa tapahtuvan tuotannon etu.

Tutkimus ja tuotekehitys innovaation tukena

Laajamittaisissa kehityshankkeissamme, joita teemme usein Olympia- tai MM-projektien ympärillä, voimme suorittaa syvällisempiä virtausanalyysejä tai elastisia mallinnuksia, mutta myös tosimaailman prototyyppi-kokeiluja. Kehityshankkeissa on ollut mukana Tekniset yliopistot, TEKES, VTT tai Suomen (ja jopa Ruotsin!) Olympiakomitea. Pitkän päälle näissä kehityshankkeissa opitut asiat koituvat kaikkien purjeiden ja purjehtijoiden eduksi. Tuotteimme laatu paranee entisestään. 

"Over engineering is bad engineering", mutta meillä WBssä on ollut tapana mieluummin yli- kuin alimitoittaa, kun teemme materiaalivalintoja. Hienoinkin käsityö on pilalla, ja parhaatkin materiaalit pettävät, jos suunnittelu on huonoa.

Laatu alkaa suunnittelusta.