Purjeentekijän loki

Easy Jenny: uudenlainen purje

Posted by Mikko Brummer on Tue, Sep 01, 2020@ 06:16 PM

Easy Jenny on uudenlainen purje, joka on suunniteltu nykyaikaisiin fokka-veneisiin.

Nimetön 4

EASY JENNY on kevyen tuulen genua kaiken tyyppisiin veneisiin, joissa on rullafokka.

Purje vedetään sisään rullatun fokan päälle. Sen voi nostaa vaivattomasti myös purjehduksen aikana, kun halutaan lisää tehoa tuulen keventyessä. Purjeen käyttö ei vaadi lisäasennuksia itse veneeseen, kaikki tarvittava tulee purjeen mukana. Se jalustetaan genaakkerin tai spinaakkerin skuuteilla samoihin jaluspisteisiin, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy.

Helppo purjehtia

Purjeella on vaivatonta luovia. Kun se kiinnittyy keulaharukseen, vastakäännöksien ja jiippien tekeminen on helppoa ja kaiken lisäksi nousukulma on hyvä. Spinaakkerikankaisena se on helppo ja kevyt käsiteltävä.

Eritysesti Easy Jennyä varten suunniteltu purjepussi tekee purjeen nostosta, laskusta ja säilytyksestä vaivatonta. Purjeen etureunaan ommeltu tasku kiinnittyy vetoketjulla rullatun fokan ympärille.

Rautajenny, Code Zero vai Easy Jenny?

Viime vuosina rullagenuat ovat kadonneet myös retkiveneistä, kun ne on korvattu rullafokalla. Sen seurauksena uudet venetyypit ovat ikäviä purjehdittavia kevyissä tuulissa, ja se näkyy alati lisääntyvänä koneella ajamisena saaristossamme. Rullattavat, Code zero-tyyppiset purjeet ovatkin yleistyneet. Easy Jennyllä on selkeitä etuja verrattuna Codeen:

  • Ei tarvita erillistä rullalaitetta, jonka kustannus on 1000€ luokkaa. Easy Jenny tulee selvästi halvemmaksi kuin Code Zero. 
  • Ei tarvita erillistä kiinnityspistettä tai ankannokkaa keulaharuksen edessä.
  • Luoviminen on oikeasti mahdollista, kun purje pääsee vaihtamaan puolta kuten perinteinen genua. Code-purjeella luoviminen on teoreettista, kun se täytyy rullata sisään vastakäännöstä varten.

Easy Jenny on myös edullisempi kuin rullagenua, eikä fokkaa tarvitse purkaa pois sen vaihtamiseksi. Vanhemman sukupolven purjehtijat muistavat vielä "Light genoan": Easy Jenny on juuri sitä, helppokäyttöisessä paketissa.

Easy Jennyn on kehitetty yhteistyössä Jarkko Reimanin kanssa, ja se on patentoitu FI 12690.

Oheisessa videossa lisää Jennyn toiminnasta:

 

Tags: matkapurjehdus, avomeripurjehdus, Sail design