WB-Sails 38v.

Menestystä Olympialuokissa WB-Sailsin purjeilla

2012 Lontoon Olympialaiset   

Kultaa: Ruotsin Fredrik Lööf & Max Salminen Star-luokassa
Pronssia: Ranskan Jon Lobert Finn-jollissa

Finn-jollien EM

Kultaa: Kreikan Ioannis Mitakis

Star-Luokan EM

Hopeaa: Ruotsin Fredrik Lööf & Max Salminen

2010 Finn-jollien EM

Pronssia: Ruotsin Daniel Birgmark

 2009 Finn-jollien EM

Hopeaa: Suomen Tapio Nirkko

Star-Luokan EM

Pronssia: Ruotsin Fredrik Lööf & Johan Tillander

2008 Pekingin Olympialaiset

Pronssia: Ruotsin Fredrik Lööf & Anders Ekström  Star-luokassa
4. sija: Ruotsin Daniel Birgmark Finn-jollissa

2005 Eurooppa-jollien EM

Kultaa: Suomen Teemu Rantanen
Kultaa: Suomen Sari Multala

2004 Ateenan Olympialaiset

5.sija: Suomen Sari Multala Eurooppa-jollissa

Eurooppa-jollien MM

Hopeaa: Suomen Sari Multala

2003 Eurooppa-jollien MM

Hopeaa: Suomen Sari Multala

Eurooppajollien EM

Hopeaa: Suomen Sari Multala

2002 Eurooppajollien EM

Kultaa: Suomen Sari Multala
Hopeaa: Hollannin Carolijn Brouwer

2001 Eurooppa-jollien MM

Kultaa: Suomen Sari Multala

2000 Sydneyn Olympialaiset

Hopeaa: Hollannin Margriet Matthijsse Eurooppa-jollissa
5. sija: Suomen Sari Multala Eurooppa-jollissa

Eurooppajollien EM

Kultaa: Hollannin Margriet Matthijsse
Hopeaa: Suomen Sari Multala

1999 Eurooppa-jollien MM

Kultaa: Hollannin Margriet Matthijsse

1997 470-luokan MM

Kultaa: Suomen Petri Leskinen & Kristian Heinilä

1996 Atlantan Olympialaiset

4. sija: Suomen Petri Leskinen 470-luokassa
5. sija: Uuden Seelannin Sharon Ferris Eurooppa-jollissa
5. sija: Ruotsin Fredrik Lööf Finn-jollissa

1992 Barcelonan Olympialaiset

4. sija: Suomen Petri Leskinen & Mika Aarnikka 470-luokassa

1988 Seoulin Olympialaiset

4. sija Bettina Lemström & Annika Lemström 470-luokassa

1987 470-luokan EM

Kultaa: Suomen Peter ja Johan Koskull

1984 Los Angelesin Olympialaiset

4. sija: Suomen Peter ja Johan Koskull 470-luokassa

1984 470-luokan EM

Kultaa: Suomen Peter ja Johan Koskull

 sari multala sails

Kaikki alkoi 505-luokasta 1974, kun ranskalaisen Demé-fokan saumat raksittiin auki. Loppu on historiaa: WB MkI Deme-fokasta tuli myyntimenestys, jota valmistettiin kokonaiset 5 kpl.
505 L 4335 Loco XII ja Wilén &Wilén. 

logo 1

wb-sails
Elettiin kylmän sodan aikaa, ja Isonvillasaarentien ensimmäinen ompelimo oli ainoa, joka kykenisi jatkamaan uhkaavan atomisodan jälkeen: se sijaitsi pommisuojassa. Tuotannosta vastasivat Brummer & Biaudet ja WB oli syntynyt. Vuokra oli kohtuullinen 20 mk/kk.   pommisuoja

logo 2 

Alkuaikojen hitti oli Optimistijolla, jonka purjeita leikattiin toista sataa vuodessa. Avoimen luokan Surf-purjeita leikattiin parhaana vuonna 220 kpl.

 Optimistit
Isonvillasaarentiellä tuli ahdasta ja Meripellontielle Centrum Marinan taloon siirryttiin 1983. Solveig Thun-Wilenin suunnittelema logo alkoi saada jo nykyisen kaltaisia piirteitä. Texas Instrumentsin ohjelmoitava laskin antoi tilaa Apple II:lle v. -81. Maailman ensimmäinen purjeensuunnitteluohjelma henkilökohtaiselle tietokoneelle ohjelmoitiin itse BASIC-kilelellä.   apple2
Aarne Heikinheimon Kinkistä alkoi WB-purjeiden menestys avomeriveneissä. Kinkii purjehti Ateenassa 1983 Half Ton Cupin 5. tilalle.   Kinkki
Jollaluokkien varhaisia menestyjiä olivat Peter ja Johan Koskull. Veljekset voittivat EM-kisat kahteen otteeseen vv. -84 ja -87, ja Losissa tuli 6. tila Olympialaisissa. Menestys perustui pitkälti tehokkaaseen sparraukseen Thelenin veljeksiä vastaan - konsepti, joka on pitänyt suomalaisen 470-purjehduksen huipulla jo 15 vuotta.  LongTimeAgoWarhol 
WB-purjeiden kestävyyttä testattiin Cabos Hornoksen myrskyissä ensimmäisen kerran v. -86, kun Otso Brummer kiersi pallon Fazer Finlandin purjeentekijänä. Tämän jälkeen albatrossit ovat saaneet ihmetellä moneen kertaan pohjoisen poikien käsien työtä.   OdeCabosHornos
Hjallis Harkimon yksinpurjehdus maailman ympäri vv. 86-87 teki purjehduksen tunnetuksi kansan syvissä riveissä. Purjeentekijöistäkin tuli julkkiksia ja sponsorijuhlista arkipäivää. Belmont moninkertaisti markkinaosuutensa ja yleistyi varsinkin naisten savukkeena.    Belmont1
Rakel sijoittui hopealle v. 1986 kotikisoissa Helsingissä. 80-luku oli avomeripurjehduksen kulta-aikaa: Half Ton Cupeissa oli säännöllisesti 40-50 osaanottajaa vuosittain, joista parikymmentä oli aina uusia veneitä. WB-purjeet saavuttivat puolitonnareiden MM-kisoissa vuosien mittaansijat 1,2,4,5,7,9, ja 10.   Rakel
Meripellontiekin kävi ahtaaksi v. -87, jolloin muutettiin Martintielle Espooseen vastavalmistuneeseen VESTEKin taloon. Maksipurjeiden aika oli alkamassa... WB-Sails hankki v.- 89 tietokoneohjatun laser-leikkurin. Purjeiden suunnittelu oli siirtynyt Apple II:sta Macintoshiin.  martintie
Martintien visiitti jäi kolmivuotiseksi: v. -90 muutettiin jälleen suurempaan tilaan Tiistinniityntielle. Siellä leikattiin America’s Cup-purjeet Neuvostoliiton haastajaan Red Stariin. Vene ei koskaan purjehtinut, mutta purjeet leikattiin uusiokäyttöön Ludde Ingvallin Nicoretteen pari vuotta myöhemmin.   AmerCup main

80-luvun lopun hullut vuodet heijastuivat purjeentekoon. V. 89-90 Whitbread purjehdukseen osallistui peräti kolme maksivenettä, joista kahteen, Belmont Finlandiin ja Martelaan, WB-Sails leikkasi purjeet. 

Belmont II 1 
 

Martelan purjeet eivät koskaan palanneet kotiin: Martela OF:n köli irtosi kolme päivää Cap Hornin kiertämisen jälkeen Argentiinan rannikolla. Onni onnettomuudessa oli, että se tapahtui päiväsaikaan ja kauniilla ilmalla.

describe the image 
 

Rahamarkkinoiden vapautuminen teki tilaa myös kahdelle puhdasrotuiselle yksitonnarille: Veli Kosusen NiinaMari kilpailu sponsorinsa Elanin nimen alla, ja Kari Österlundin Sipilintu teki tunnetuksi Rantasipi-hotelliketjua.

Elan 

Österlundin siirtyminen matkailualalle synnytti Hassen ja Half Ton Cup-mestaruuden Pietarsaaressa 1991.

SpiHasse 

Ranskan lipun alla purjehtinut Ville de Cherbourg voitti Euroopan ympäripurjehduksen ja Gotland Runtin v. -93 WB:n purjeilla, kipparinaan legendaarinen Eric Tabarly. Cherbourgin taival päättyi vuotta myähemmin Irlannin merellä kälin irtoamiseen, ja samoilla vesillä hukkui myös Eric -99 keväällä.

VdC 

Ludde Ingvallin Nicorette oli kuin haamualus lipuessaan maaliin v. -95 Fastnet Racen voittajana WB:n purjeilla, yli 24 tuntia ennen kakkosta, amerikkalaista Sagamorea. Samana vuonna WB avasi Internet sivunsa , jotka osoittautuivat erinomaiseksi markkinointi kanavaksi koko maailmaan.

Nicorette 

Reima Alander purjehti yksin yli Atlantin 6,5 metrisellä Tremcollaan syksyllä -97.Vuodenvaihteessa WB-Sailsin ompelimo oli siirtynyt Espoosta Särkiniementielle.

TremcoNokkajpeg 

Petri Leskinen ja Kristian Heinilä tekivät suomalaispurjehduksen historiaa voittamalla 470-luokan MM-purjehdukset Israelissa syksyllä -97.

470,ChampJule 

Samana vuonna Ludden ja sveitsiläisen Pierre Fehlmannin Grand Mistral-projekti oli päässyt vauhtiin, ja iso Nicorette ja WB-purjeet niittivät mainetta niin Sandhamnissa kuin Solentinkin vesillä.

NicoGM 

Hollannin Margriet Matthijsse voitti Eurooppajollien maailmanmestaruuden v. -99. Siitä alkoi WB-purjeiden todellinen läpimurto maailmalla, kaksikymmentä vuotta sen jölkeen, kun Vesa Nurmimaa oli saanut hopeaa luokan MM-kisoissa Helsingissä.

describe the image 
 

Sydneyssä 2000 Matthijsse purjehti hopealle ja Sari Multala viidenneksi.
Tompe Johanson ja Jyrki Järvi voittivat 49erin Olympiakultaa.

SariLenssaaL9 

V. 2001 Sari Multala voitti ensimmäisen kerran Maailmanmestaruuden Eurooppajollissa. WB möi yli 300 Eurooppajollapurjetta vuodessa kaikkialle maailmaan.

SariEtu 0499 

2003 oli hiilikuidun lopullinen läpimurto purjemateriaalina. CubenFiber hiilikuitulaminaatti oli lujempaa ja kevyempää kuin mikään aiemmin käytetty purjemateriaali. Roscherien 46-jalkainen ”Luna” valmistui monen vuoden suunnittelun jälkeen.

describe the image 

MAXX tuli markkinoille v. 2004. WB oli tehnyt ensimmäiset prototyyppipurjeet edellisenä syksynä tästä Contender-kangasvalmistajan kanssa yhteistyössä kehitetystä MultiAXial laminaatista.

SailingWorldMAXX 

Samana vuonna kehitettiin järjestelmä, jolla mainoslogoja ja fotorealististia kuvia voitiin tulostaa suoraan spinaakkerikankaaseen. Aiemmin mainokset oli maalattu käsin tai ommeltu.

PrintPurjeita 

WB-Sails esitteli DynaSim ohjelmiston, jonka avulla mallinnetaan purjeen dynaamista käyttäytymistä tietokoneessa.

DynaSim 

Europpajollien EM-kisat käytiin Helsingissä kesällä 2005. Mestariksi kruunattiin vasta 15v. juniori Teemu Rantanen.

TeemuRantanen 

Syksyllä 2006 muutettiin uusiin tiloihin Itälahdenkadulla, kun Särkiniementien rakennus purettiin luksusasuntojen tieltä. 

italahdenkatu22 

Membraanipurjeet nousivat vaihtoehdoksi MAXXin rinnalle maailman suurimman purjemateriaalien toimittajan Dimensionin ostettua D4-laminaattorin Australialaiselta Frasieriltä.

Membraanit 

V. 2007-2008 tehtiin WB:n historian laajamittaisin tutkimus- ja tuotekehityshanke. Virtausten mallinnus antoi runsain mitoin uutta tietoa ja osoitti vanhoja uskomuksia vääriksi. 

VirtausSimulaatio 

Quingdaon Olympiapurjehduksissa elokuussa 2008 Ruotsin Fredrik Lööf sijoittui pronssille Star-luokassa ja Daniel Birgmark neljänneksi Finn-jollissa. 

LoofPeking 08